poniedziałek, 5 stycznia 2015


Woda butelkowana – rodzaje, różnice


Chce Ci się pić, wchodzisz do sklepu. Co by tu wybrać? Sok, napój, oranżada nie, bo zawiera dużo cukru. To może woda? Tak, woda jest przecież najzdrowsza. Podchodzisz do półki z wodami i dylemat dopiero się zaczyna… W zależności od wielkości sklepu, do wyboru jest od kilku do kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu różnych wód. Którą wybierzesz? Zapewne chcąc zaoszczędzić czas weźmiesz swoją ulubioną lub taką, która jest w promocji. A może tę której reklamę widziałeś ostatnio?

Tak zachowuje się większość ludzi. Może zapytasz teraz, a co innego miałbym zrobić? Nie mam czasu stać pół godziny przy półce i czytać wszystkie etykiety. Nawet gdybym przeczytał to i tak niewiele bym z tego zrozumiał, a co dopiero umiał wybrać, która będzie dla mnie najzdrowsza.

W kolejnych postach znajdziesz opisy wód butelkowanych – warto poświęcić chwilę, żeby się z nimi zapoznać, a gwarantuję, że nie będziesz przeżywał nigdy więcej dylematu, jaki został opisany na wstępie.

Rodzaje wód butelkowanych:

  • Naturalna woda mineralna (wysokozmineralizowana, średniozmineralizowana, niskozmineralizowana, bardzo niskozmineralizowana)
  • Woda źródlana
  • Woda stołowa
  • Woda lecznicza


Co prawda dla wielu osób ulubioną wodą jest ta smakowa, ale niestety ma ona z prawdziwą wodą niewiele wspólnego. Tak naprawdę powinna stać na półce razem z napojami. Ze względu na specyfikę jej składu nie znajdzie się w tym zestawieniu. Jej ,,walory” zasługują na osobny post, który ukaże się już niebawem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz